Är online spel lämpliga för barn?

Det finns flera olika varianter av online spel att ta del av. En del av dem handlar om hästar, andra om krig. Spelen kan vara mer eller mindre lämpliga för barn. Många av spelen riktas främst till äldre ungdomar eller rent av till vuxna spelare men det kan hända att barn trots allt hittar till spelen. Men vilka faror finns det med kombinationen online spel och barn?

Spel med chatt kan vara olämpligt

När det gäller online spel är det inte alls ovanligt att man kan kommunicera med andra spelare genom en chatt. De här chattarna kan man ofta skriva vad man vill i och det innebär att barn kan komma i kontakt med svärord, könsord och mycket annat. Det kan också vara svårt att hålla koll på vem det egentligen är barnet chattar med eftersom att det är lätt att spela någon annan i skrift.

Våldsamma spel

Många online spel går ut på att man ska slåss med varandra och det kan ibland vara både blodigt och grafiskt. Små barn kan ha svårt att hantera det här och även äldre barn kan få svårt att skilja spel från verklighet. Det finns berättelser om barn som har trott att man faktiskt kan återuppstå efter att ha dött, precis som i spelens värld.

Spel som kontrolleras

Det finns online spel som kontrolleras av olika moderatorer. I de här spelen är det vanligt att chattarna har filter som gör att man inte kan uttrycka viss ord eller åsikter. Ibland kan man inte heller välja namn själv på karaktärer eller skriva saker på egen hand. Istället får man välja ord och fraser i rullistor som redan finns i spelet. Det här kan vara en bra lösning för barn. Då vet man som förälder lite mer om barnets spelande, och det är mindre risk att barnet utsätts för olika påhopp.

Mobilspel och barn

Det finns också en hel del mobilspel som riktar sig till barn. I många av dem går det att köpa extra saker för riktiga pengar. Det kan vara lockande för många barn, och ibland förstår inte barnet skillnaden mellan spelpengar och riktiga sådana. Som förälder kan det då vara klokt att se till så att det finns en spärr som gör att man inte kan köpa saker i apparna utan att uppge en kod eller ett lösenord.

Online spel för en person

Det finns också online spel som är tänkta att spela tillsammans, men man kan också spela på egen hand. Det kan då vara lämpligt att låta barnet spela i enspelarläge tills dess att barnet är stort nog för online spel. På så sätt kan barnet också passa på att lära sig spelet innan det är dags att spela tillsammans med andra.